آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL) یکی از آسیب های شایع ورزشی در ورزشکاران بخصوص در رشته پرتحرک و پربرخورد است.
رباط صلیبی قدامی (ACL) یکی از رباطهای داخل زانوست که استخوان ران (فمور) را به جلوی استخوان ساق پا (درشت نی) متصل می کند. آسیب ACL می تواند از یک پارگی جزئی یا کامل، کشش رباط یا جدا شدن رباط از استخوان متغیر باشد.
ACL همراه با سایر رباطهای زانو، زانو را ثابت نگه میدارد و از جابجایی استخوانهای ران و ساق پا جلوگیری میکند.
زمانی که رباطهای زانو کشیده میشوند اما پاره نمیشوند، به آن رگ به رگ شدن میگویند. آسیب های رباط زانو بسته به شدت آنها درجات مختلفی دارد. حدود نیمی از افراد مبتلا به آسیب ACL در سایر قسمتهای زانوی خود نیز آسیب خواهند دید، مانند پارگی مینیسک.
علائم آسیب رباط صلیبی قدامی
- شنیده صدای پارگی چیزی در زانو (در صورت پارگی کامل رباط)
- ناپایداری زانو
- احساس درد شدید در زانو که مانع از ادامه فعالیت می شود.
- ناتوانی در تحمل وزن بر روی زانوی آسیب دیده
- توزم شدید در محل آسیب پس از چند ساعت
- محدود شدن دامنه حرکات زانو
دلایل آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL)
اغلب آسیب های رباط صلیبی قدامی (ACL) در طول ورزش، به ویژه فوتبال، بسکتبال و اسکی اتفاق می افتد.
آسیب ACL ممکن است رخ دهد اگر:
- چرخش ناگهانی زانو حین دویدن
- توقف ناگهانی و تغییر جهت ناگهانی در سرعت بالا
- حرکات بیش از حد دامنه حرکتی طبیعی زانو
- وارد شدن ضربه شدید و ناگهانی به زانو در طی ورزش یا حوادث ناگهانی
روشهای درمان
درمانی که برای آسیب ACL ارائه می شود به شدت آسیب و میزان فعال بودن شما بستگی دارد. درمان اولیه کنترل درد و تورم با استفاده از اقدامات خود مراقبتی ، فیزیوتراپی، داروها و گاهی اوقات جراحی باشد.
توقف کامل فعالیت های ورزشی در زمان بروز آسیب برای جلوگیری از تشدید آسیب دیدگی ضروری است.
قرار دادن کمپرس سرد و گرم به طور متناوب می تواند درد و التهاب را تخفیف دهد.
اگر در تحمل وزن روی زانو مشکل دارید، ممکن است لازم باشد از یک وسیله کمکی مانند عصا استفاده کنید یا برای مدتی از بریس زانو استفاده کنید.
برای تسکین درد استفاده از مسکنهای بدون نسخه مانند پاراستامول یا ایبوپروفن و در صورت درد شدید داروهای استروئیدی تزریقی توصیه می شود.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی زانو موثرترین روش در درمان غیرجراحی آسیب رباط صلیبی قدامی است که توسط متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی امید زندگی در پاسداران ارائه می شود.
فیزیوتراپیست شما زانوی شما را ارزیابی می کند و سپس برنامه ای از تمرینات توانبخشی را متناسب با نیازهای فردی شما برنامه ریزی می کند. برنامه فیزیوتراپی به گونه ای طراحی می شود که به بیمار برای بازگشت به فعالیت های معمولی و ورزشی کمک کند. هدف از فیزیوتراپی این است که به زانوی شما کمک کند تا دامنه حرکتی کامل، قدرت و ثبات خود را بازیابی کند و به حالت عادی بازگردد.
عمل جراحی
در صورتی که پارگی کامل در رباط زانو رخ داده و زانو ناپایداری شدید داشته باشد جراحی توسط بهترین جراح زانو توصیه می شود ، توانبخشی با فیزیوتراپی پس از آسیب رباط های زانو اهمیت زیادی دارد که با مراجعه به بهترین مرکز فیزیوتراپی در پاسداران می توانید از آن بهره مند شوید.
ممکن است ترجیح دهید قبل از عمل، توانبخشی را با فیزیوتراپی امتحان کنید. در هر صورت، احتمالاً پزشک شما توصیه نمی کند که بلافاصله پس از آسیب جراحی انجام دهید. معمولاً بهتر است حداقل یک یا دو هفته صبر کنید تا ابتدا تورم زانوی شما کاهش یابد.
معمولا بین 6 تا 12 ماه طول می کشد تا به فعالیت کامل پس از جراحی برگردید و شما باید برای انجام یک دوره شدید و طولانی فیزیوتراپی پس از عمل خود آماده باشید.
کلمات مرتبط :
آسیب رباط صلیبی قدامی – پارگی رباط های زانو – فیزیوتراپی پس از جراحی زانو – فیزیوتراپی در چیذر – فیزیوتراپی در بلوار کاوه – فیزیوتراپی در پاسداران